فایل هيجانات و تاثير آن در عملكرد و چگونگي كنترل آن
دسته بندي :
کالاهای دیجیتال »
رشته روانشناسی و مشاوره (آموزش_و_پژوهش)
منابع: ندارد.
فهرست
مقدمه. 3
تفاوت هیجان(Emotion) و خُلق(Mood). 4
چگونه در زنان و مردان بروز میکند؟. 5
انواع هیجان ها 6
1- هیجان مثبت.. 6
2- هیجان منفی.. 6
ابعاد هیجان. 6
1- بعد فیزیولوژیک.. 7
2- بعد شناختی.. 7
3- بعد رفتاری.. 7
مراحل رسیدن به هیجان. 7
ساختار تجربه هيجاني در بدن. 8
لیستی از انواع هیجان. 8
پیامدهای اجتناب هیجانی.. 9
چطور میتوان عادات و هیجانات خود را کنترل کرد؟. 9
راهکارهای اصلی در مدیریت هیجانات.. 10
چطور هیجان منفی خود را به نتيجه ايي مثبت تبدیل کنیم؟. 11
تنظیم هیجان. 13
مقدمه
انسان در ارتباط متقابل با پدیده ها و بر اثر فرایند هایی مانند ادراک، حافظه، تفکر و استدلال، شناخت پیدا می کند و از این طریق قادر می شود درباره جهان خارج و خویشتن بیاندیشد، تصمیم بگیرد، حل مسئله انجام دهد، و یا خاطره ای را یادآوری کند. در عین حال همراه با چنین فرایندهایی، احساس درونی نیز پیدا می کنیم. چیزی را خوشایند و چیزی را ناخوشایند می یابیم. وقتی تحسین می شودیم خوشحالیم. گاهی احساس دلتنگی می کنیم و گاه احساس شور و شادی. اینگونه احساس های قابل تجربه را می توان هیجان نامید.
به زبان ساده، هیجان ها پاسخ هایی هستند که ما به تغییراتی که در اطرافمان اتفاق می افتد می دهیم. هیجان ها رفتار ما را فعال می کنند و بعد از آن نیز هدایت رفتار را بر عهده میگیرند. زمانی که ما با موقعیتی رو به رو میشویم، آن را ارزیابی میکنیم و متناسب با آن هیجانی را ابراز میکنیم. برای مثال اگر این ارزیابی ما از موقعیت، تهدید یا عدم قطعیت باشد، پاسخی که خواهیم داشت هیجان اضطراب خواهد بود. و یا اگر موقعیت را به گونه ایی تلقی کنیم که درحال پیشرفت و دست پیدا کردن به هدفمان هستیم، هیجان شادي را از خود نشان خواهیم داد.
تفاوت هیجان(Emotion) و خُلق(Mood)
بسیاری از مواقع پیش میآید که ما میگوییم" خلقم پائین است." یا برعکس می گوییم"فلانی خلقش بالاست" و یا بسیاری از مواقع میگوییم"فلانی خیلی مودی عمل ميکند. الان عصبانی است اما دو دقیقه بعد خوشحال است". اما آیا بین خلق و هیجان تفاوتی وجود ندارد؟ جواب ما خیر است. بین هیجان و خلق تفاوت هایی وجود دارد که شامل موارد زیر ميشود:
اولین و مهمترین تفاوت هیجان با خلق این است که علت در هیجان مشخص است. یعنی فردی یا موقعیتی موجب شده تا ما یک هیجانی را از خود بروز دهیم.
همانطور که قبلا اشاره کردیم، هیجان ها متشکل از 6 مرحله هستند اما حالات خلقی از چنین ویژگی برخوردار نیستند. برای مثال وقتی فردی دچار هیجان ناراحتی می شود، حالاتی در صورت، بدن و فکر ایجاد میشود اما این تغییرات چندان در حالت های خلقی دیده نمیشود و نهایتا حالاتی تنها در فکر و روان ایجاد میشود.
چگونه در زنان و مردان بروز میکند؟
زنها در مقایسه با مردها در بروز و تخیله هیجانها و احساسات، شدیدتر و حساستر عمل میکنند. مطالعهها نشان میدهند مردان هیجانهای خود را به دفعات کمتر، پنهانتر و با شدت کمتری از زنها در حضور دیگران ابراز میکنند. حتی بسیاری از پژوهشگران