تحقيق توامندي هاي ارتش جمهوري اسلامي ايران بعد از انقلاب اسلامي

دسته بندي : کالاهای دیجیتال » رشته علوم سیاسی (آموزش_و_پژوهش)

فهرست موضوعي

 

مقدمه. 2

نحوه توانمند شدن ارتش جمهوري اسلامي ايران بعد ازانقلاب.. 4

توانمندي‌هاي تسليحاتي ارتش... 6

نیروی هوایی.. 9

نیروی دریایی.. 10

نیروی زمینی.. 11

نتيجه‌گيري.. 12

 

مقدمه

در شرایطی که در روز‌های ابتدایی پیروزی انقلاب اسلامی، شعار انحلال ارتش از سوی حزب توده، منافقین، کمونیست‌ها، چریک‌های فدایی خلق سر داده می‌شد، امام خمینی (ره) به عنوان بنیانگذار انقلاب اسلامی ایران، با شناختی که از پتانسیل نیرو‌های ارزشمند ارتش داشتند، بر وجود و ادامه راه این نهاد نظامی تاکید کردند.

حضرت امام باور قلبی داشتند که پیکره و مجموعه ارتش از آن ملت و وابسته به ملت می باشد. پیوسته دنبال یک شرایط و فرصتی بودند تا میزان علاقه و وابستگی خودشان را به مردم و مسائل معنوی و دینی نمود و بروز دهند. تعداد قابل توجه ای افرادی در مجموعه ارتش در رژیم گذشته به خاطر رعایت مسائل مذهبی و گرایش‌های مذهبی شان با آنها برخورد شده بود.قبل از انقلاب سیستم، سیستم بسته ای بود و مجموعه کارکنان ارتش شدیداً تحت نظارت بودند تا سر سوزنی از خط و خطوطی که برایشان تعریف شده بود، عدول نمایند.

به اين ترتيب بود كه ارتشي كه نزديك به انحلال بود، دوباره پا گرفت.

جنگ باعث شد که ارتش نشان دهد با حفظ ساختار خود آمادگی دارد با بهره برداری از تجهیزات در اختیارش و با وجود اینکه مستشاران کشور را ترک کرده بودند در هوا و دریا ماموریت ها را انجام دادند. در زمین سامانه ها را به پای کار آوردند.

اين نمونه‌اي از توانمندي‌هاي ارتش در آغاز انقلاب و در دوران جنگ بود.

ساخت انواع موشکها (مانند سجیل، خلیج فارس، شهاب، قدر، قیام، حوت، صیاد، خرمشهر، عماد)، ساخت انواع هواپیما و جت های جنگنده مافوق صوت رادارگریز (مانند صاعقه، آذرخش، قاهر 313 و کوثر) و هواپیماهای آموزشی (مانند پرستو، درنا، سیمرغ، شفق، تندر)، ساخت انواع بالگرد (مانند بالگردهای شاهد، شباویز و بالگرد ضد تانک ۲۰۹۱) و تعمیر انواع هواپیما و بالگرد با کسب رتبه پنجم جهانی، ساخت انواع رادار با بُرد بیش از یک هزار کیلومتر، ساخت زیر دریایی، ساخت و تعمیر انواع ناو و ناوچه، ساخت انواع قایقهای تندرو و قایق پرنده و خودکفایی در ساخت انواع تجهیزات و سلاحهای سبک، نیمه سنگین و سنگین مانند انواع خمپاره انداز و توپهای مدرن، انواع سامانه ‌ها و سلاحهای پدافند ضد هوایی و مهمات سبک و سنگین و توسعه صنایع مخابراتی و ساخت انواع بی سیم و تقویت و توسعه صنایع اپتیک و ساخت انواع دوربین های معمولی و دید در شب و صدور برخی از این محصولات به ۳۲ کشور جهان تنها گوشه ‌ای از پیشرفت‌ های نظامی و دفاعی ایران همزمان با تحریم ‌های آمریکا است.

در واقع، جمهوری اسلامی ایران در حالی به بومی سازی صنعت دفاعی خود رسید که طی چهل سال همواره در صنعت نظامی با شدیدترین تحریم های غرب به خصوص آمریکا مواجه بود. می توان تحریم ها را فرصت صنعت دفاعی ایران برای خوداتکایی و بومی سازی این صنعت عنوان کرد.

نحوه توانمند شدن ارتش جمهوري اسلامي ايران بعد ازانقلاب

پس از پیروزی انقلاب اسلامی و سرنگونی رژیم پهلوی و به دنبال قطع روابط ایران و آمریکا، اکثر قراردادهای تسلیحاتی که بین ایران و آمریکا بسته شده بود به صورت یک طرفه از سوی آمریکا فسخ شد و پول‌هایی که ایران برای اجرای این قراردادها پرداخته بود، از سوی آمریکا بلوکه شد.

در اواخر دهه 1980، بازسازی و سازماندهی مجدد صنعت نظامی ایران صورت پذیرفت. بنابراين، در سال 1985 در مقايسه با سال 1975، تعداد واحدهای نظامی بيش از 1.5 برابر افزايش يافته و تعداد افراد شاغل آنها تقريبا دو برابر شده است (از 3.3 هزار تا تقريبا 6 هزار). سازمان صنعت دفاع با راه اندازی مجدد، شامل تقریبا 40 کارخانه نظامی، چندین کارگاه تعمیرات و همچنین حدود 12 هزار شرکت خصوصی (دارای اندازه های مختلف) که در تولید نظامی فعالیت داشتند، شد.

این تشکیلات سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بود که در ماه مه 1979 تاسیس شد. در طول 40 سال پس از انقلاب، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به تشکیل منظم ارتش و دارای نیروهای زمینی، نیروی هوایی، نیروی دریایی خود و بسیج است. یگان قدس متعلق به سپاه — نیروی ویژه سپاه است بنابراین، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، که تقریبا نیمی از پرسنل نیروهای مسلح ایران را تشکیل می دهد، (همراه با ارتش)، مهمترین آنها شده است.

توانمندي‌هاي تسليحاتي ارتش

درست در اوايل انقلاب ايران که ساختار نظامی و امنیتی جمهوری اسلامی هنوز قوام پیدا نکرده بود، آمریکایی‌ها که اطلاع کاملی از وضعیت نظامی ایران داشتند، صدام را به حمله همه جانبه به ایران ترغیب می‌کنند و ارتش صدام حسین در 31 شهریور ماه سال 59 به ایران حمله کرد. با آغاز جنگ تحمیلی جمهوری اسلامی ایران تحریم‌های گسترده‌ تسلیحاتی را نیز تجربه می‌کند و برای تعمیر و نگهداری تجهیزات پیشرفته خود، دچار مشکل جدی می‌شود. اما در مقابل، کشور عراق از پشتیبانی کامل قدرت‌های شرقی و غربی بهره‌مند بود و روز به روز تجهیزات و تسلیحات پیشرفته تری را دریافت می‌کرد.

علاوه بر این، صنایع دفاعی کشورمان موفق به طراحی و ساخت انواع شناورهای مورد نیاز نیروهای مسلح مانند ناوشکن‌ها، زیردریایی‌ها و شناورهای تندرو موشک انداز نیز گام‌های موثری برداشته شده است.

حفظ ارتش با نیرو‌های انقلابی و متدین آن سبب شد که پس از جنگ تحمیلی نیز، جمهوری اسلامی ایران بتواند با شتاب گسترده‌ای به سمت توسعه فناوری‌های نظامی و دفاعی خود حرکت کند. دستاورد‌های متعدد، پیاپی و بومی ارتش از دهه ۷۰ به این سو، یکی از نماد‌های بارز شعار «ما می‌توانیم» در حیات ۴۰ ساله جمهوری اسلامی ایران به حساب می‌آید.

در ادامه به توانمندي‌هاي ارتش در ابعاد مختلف اشاره مي‌شود.

نیروی هوایی

نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران در طول این سالها، علاوه بر آنکه جنگنده‌های «آذرخش» و «صاعقه» را ساخته و عملیاتی کرده است، به زودی جنگنده «قاهر ۳۱۳» که توانایی حمل و شلیک ۶ موشک هوا به هوا را دارد را نیز به ناوگان هوایی کشور اضافه خواهد کرد؛ جنگنده‌ای که این روز‌ها مشغول انجام

تمرین‌های نهایی و تست‌های زمینی و هوایی است.

نیروی دریایی

یکی از مهمترین پیشرفت های نظامی ایران، توسعه توانمندی نظامی دریایی آن است. جمهوری اسلامی ایران حدود سه هزار کیلومتر مرز دریایی  دارد و تمرکز زیادی بر تأمین امنیت دریایی خود طی چهل سال گذشته داشته است. بر این اساس، ساخت انواع ناوشکن ها و زیردریایی ها در دستور کار نیروی دریایی ارتش و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی قرار گرفته است.

نیروی زمینی

طراحی و ساخت تانک‌های «ذوالفقار ۱ و ۳»، «مبارز»، «سفیر»، «صمصام»، «تیام»، «کرار»، اسلحه‌های تک‌تیرانداز «شاهر»، «باهر» و «حیدر»، نصب سامانه دید در شب بر روی اغلب بالگرد‌های هوانیروز و همچنین به‌روزرسانی گسترده ادوات رزمی و زرهی، از جمله اقدامات و دستاورد‌های ارزشمند نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی پس از پیروزی انقلاب اسلامی به حساب می‌آید. رونمایی از سامانه‌های حیدر ۷، حیدر ۴۴، حیدر ۴۱ و خودکفایی کامل در صنعت قطعه‌سازی نیز از جمله اقدامات و دستاورد‌های نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران در سال ۱۳۹۶ یعنی سی و نهمین سال پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران است.

نتيجه‌گيري

ارتش افتخار ايران است، نيروهاي مسلح كشورمان امروزه علاوه بر اينكه مايه آرامش ايران مي باشند، مايه آرامش كشورهاي منطقه نيز هستند. در حالي كه ايران، وارد پنجمین دهه از عمر انقلاب شده است، کشور در این چهار دهه تحت شدیدترین تحریم های خارجی به ویژه در حوزه نظامی بوده است، با این حال و علیرغم پشت سر گذاشتن هشت سال جنگ تحمیلی، امروز جمهوری اسلامی ایران در بسیاری از حوزه های نظامی خودکفا شده و پیچیده‌ترین تجهیزات نظامی را می‌سازد. این توانمندی در حوزه های نظامی به سطح بالایی از بازدارندگی رسیده است که این توان بازدارنده جلوی بسیاری از تهدیدات را می‌گیرد. ارتش و نيروهاي مسلح جمهوري اسلامي ايران نمونه‌اي عالي از يك ارتش مقتدر و نيروي مسلح صلح‌خواه در منطقه محسوب مي شود. جمهوري اسلامي ايران همواره اعلام كرده‌ است كه تقويت بنيه دفاعي نيروهاي مسلح ايران، تنها براي دفاع از كشور بوده و هيچگاه عليه كشور ديگري بكار گرفته نخواهد شد.

دسته بندی: کالاهای دیجیتال » رشته علوم سیاسی (آموزش_و_پژوهش)

تعداد مشاهده: 3289 مشاهده

فرمت فایل دانلودی:

فرمت فایل اصلی: docx

تعداد صفحات: 12

حجم فایل:663 کیلوبایت

 قیمت: 20,000 تومان
پس از پرداخت، لینک دانلود فایل برای شما نشان داده می شود.   پرداخت و دریافت فایل