پايان نامه بررسي ازدواج و شادكامي در بين زنان و مردان مجرد و متأهل

دسته بندي : کالاهای دیجیتال » رشته روانشناسی و مشاوره (آموزش_و_پژوهش)

این پروپوزال در قالب فرمت word قابل ویرایش ، آماده پرینت و ارائه به عنوان پروژه پایانی میباشد

 

فصل اول: کلیات 3

مقدمه 4

1-1- بیان مسئله 5

2-1- ضرورت و اهمیت تحقیق 6

3-1-  سوالات پژوهش 9

4-1- هدف تحقیق 9

5-1-  فرضیه هاي تحقیق 9

6-1-  متغیر های تحقیق و تعاریف آنان 9

1-6-1-  متغیر مستقل 9

2-6-1-  متغیر وابسته 10

3-6-1- متغیر کنترل 10

فصل دوم: ادبیات تحقیق 11

مقدمه 12

1-1- تاثیرات مثبت ازدواج 15

2-2-  منافع و مضرات ازدواج در سلامت جسمی و روانی همسران 18

1-2-2-مجردهاکمترعمرمی‌کنند 18

2-2-2-  پیوند تجرد و فشار خون 18

3-2-2  ازدواج و سلامت 18

4-2-2-  ازدواج علیه استرس 19

3-2-  تاثير ازدواج ناشاد بر سلامت 21

4-2-  تفاوت اثرازدواج برسلامت زنان ومردان 22

5-2-  آيا زنان مجرد سرنوشت بدي دارند؟ 24

6-2-  نظریه هایی راجب به تغییر سن ازدواج 24

1-6-2-  نظریه کارکرد گرایی 25

2-6-2-  نظریه نوسازی 26

3-6-2-  نظریه تورم رکودی 27

4-6-2 -نظریه های وبرومرتن 28

5-6-2-  نظریه هنجارها و ارزشهاتی اجتماعی 29

6-6-2-  نظریه تفاوت قومی_فرهنگی 29

7-6-2 - ویژگی های اقتصادی و اجتماعی 30

8-2- شادکامی 30

9-2-  میزان شادی در انسان چه قدر است 38

10-2-  چگونه می توان شادی را اندازه گیری کرد 39

11-2-  پیشینه ی تحقیق 45

فصل سوم:روش اجراي تحقیق 50

1-3- روش تحقیق 51

2-3 - جامعه آماري 51

3-3 - نمونه و روش نمونه‌گيري 51

4-3 - ابزار تحقيق 51

3-5 - روش تجزيه و تحليل داده‌ها: 61

فصل چهارم: نتایج 62

مقدمه 63

1-4- آمار توصیفی 63

2-4- آمار استنباطی 68

فصل پنجم: بحث ونتیجه گیری 71

1-5- مقدمه 72

2-5- محدودیت های تحقیق 74

منابع 76

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

فصل اول: کلیات

 

 

 

 

 

 

 

 

مقدمه

بدون شك يكي از مهمترين تصميم هايي كه هر انسان در طول زندگي خود مي گيرد، انتخاب شريك زندگي است.درواقع ازدواج اولين تعهد عاطفي و حقوقي است كه دو نفر آن را در بزرگسالي مي پذيرند.

با همسرگزيني و انعقاد پيمان زناشويي، خانواده تشكيل مي گردد تا با ارضاي نيازهاي جسمي، جنسي، عاطفي، احساس ايمني، تعلق خاطر و حرمت نفس در آن رشد و تحول و پيشرفت فردي و اجتماعي ميسر شود. بنابراين طي گذشت زمان ازدواج به عنوان زيربنايي براي تشكيل يك جامعه با قوام شناخته شده است كه بدون آن نه تمدني به وجود . مي آمد و نه پيشرفتي حاصل مي شد ازدواج ارتباطي را مي رساند كه در مقايسه با ديگر ارتباطات انساني داراي تأميني بي نظير است، كه با هيچ يك از ديگر ارتباطات انساني قابل مقايسه نيست. ديگر ارتباطات انساني بعدی از حيات را مي پوشانند و حال آن كه زوجيت مجموع هاي از روابط است كه ابعاد مختلف جسمي، زيستي، اقتصادي، عاطفي، رواني اجتماعي، معنوي و ذهني را شامل مي شود كه سلامت هريك از ابعاد آن با سلامت رواني و بهزيستي زوجين رابطه دارد.

به علت خصوصيات بي نظير روابط زناشويي است كه در اديان الهي به خصوص دين مبين اسلام ازدواج به عنوان امري مقدس توصيه و تاكيد گرديده و مقوله ازدواج مشابه لباس حاصل مي گردد « ياد خدا » كه با « اطمينان قلبي و آرامش » در نظر گرفته شده است و با در كنار هم قرار گرفتن دو زوج هم طراز (هم كفو) نيز پديد مي آيد. رسول گرامي(ص)  ازدواج را عامل ايجاد اخلاق نيكو درفرد مي داند و مي فرمايد ، مردان و زنان بي  همسر خود را به ازدواج يكديگر درآوريد، چرا كه خداوند، اخلاق آنان را نيكو مي سازد .

امروزه، پژوهشهاي جامعه شناسان و روانشناسان نيز، حاكي از ارتباط مثبت شادکامی و ازدواج است. در همين زمينه، مطالعات اداره بهداشت عمومي امريكا درسال 2008 نشان مي دهد كه بين شادکامی  و ازدواج، ارتباط معني داري وجود دارد. افراد متأهل درمقايسه با افراد مجرد در وضعيت بهتري از شادکامی  قرار دارند، نشانه هاي روان آزردگي در آنها كمتر ديده مي شود و درصد كمتري از آنها در بيمارستانهاي رواني بستري اند. همين فوايد ازدواج و تشكيل خانواده، يعني ايجاد اخلاق نيكو در افراد، شادكامي، سلامت و بهداشت رواني، انس، آرامش، مودت ورحمت است كه خانواده را بين ديگر نهادهاي اجتماعي، منحصر به فرد ساخته است به طوري كه از آن به عنوان ريشه اي ترين نهاد اجتماعي ياد مي شود. نتايج پژوهش ها نشان مي دهد ازدواج نقش مهمي در شادکامی زوجين ايفا مي كند. سایت تبيان( نقش ازدواج در سلامت روان جوانان).

1-1- بیان مسئله

وضعيت تأهل و ازدواج با شادكامي ارتباط دارد. در يك مطالعة بين فرهنگي مشخص شد افراد متأهل به طور ميانگين شادكام تر از افراد مجردند . شادكامي ارتباط ضعيفي با افراد مجردي دارد كه با هم زندگي مي كنند. افرادي كه مي توانند چندين دوست صميمي را انتخاب كنند كه با اين افراد بتوانند به طور آزادانه احساسات و روابط صميمانه شان را تقسيم كنند، سالمتر و شادترند. پس جاي تعجب نيست كه آنهايي كه بسته ترين يعني صميمي ترين روابط زندگيشان را تجربه كرده اند  يعني اشخاص متأهل از افرادي، كه هرگز ازدواج نكرده اند يا طلاق گرفته اند، شادترند در مقابل عدم تأهل به اضطراب منتشر، فوبيا و حملات وحشتزدگي منتهي مي شود.بسياري از چالش هاي دروني،اضطراب، افسردگي و غم بي پايان، فوبي و وحشتزدگي در افراد مجرد ناشي از اين خلاء بزرگ است.

برودي استدلال مي كند، به علت اثرات مخرب تنهايي و تجرد بر جسم و روان است كه بيشتر كساني كه طلاق مي گيرند و جدا مي شوند مجدداً ازدواج مي كنند و اين امر نشان مي دهد كه مردم مايلند روابط خود را در يك واحد خانوادگي تداوم بخشند، گرچه ممكن است گاهي قادر به انجام اين كار نباشند و دچار مشكل شوند. بنابراين بهداشت رواني جامعه در گرو تداوم و بقاء ازدواج و تشكيل خانواده اي پايدار است. بنابراين هرگاه خطري در جامعه ازدواج را تهديد كند، سلامت جسماني و عاطفي اعضاي جامعه و نهايتاً بهداشت رواني جامعه نيز به خطر مي افتد. افزون براين ازدواج و تشكيل خانواده، نقش مهمي در تزكيه و بقاي جامعه دارد و تلاش در جهت استحكام آن، زمينه را براي سلامت اخلاقي و سعادت عمومي جامعه فراهم مي سازد. چرا كه ازدواج مشروع جلوي بي بند و باري، هرج و مرج و آشفتگي هاي جنسي را مي گيرد و پسران و دختران جوان را وا مي دارد كه در چارچوب قواعد و اصول مشخصي، به زندگي اجتماعي تن در دهند.

از اين رو با توجه به آنچه گذشت اهدافي را كه اين پژوهش دنبال مي كند عبارتند از: تعيين و مقايسه سطح شادكامي در متأهلین و مجردین دختر و پسر به تفكيك، تعيين و مقايسه سطح كلي و مولفه هاي سلامت جسمي و رواني در متأهلین و مجردین دختر و پسر به تفكيك، و شناسايي تأتير افزايش سن دختر و پسر مجرد بر سطح شادكامي و سلامت عمومي آنها. همچنين در اين پژوهش اثر ازدواج در بهداشت رواني دختران و پسران از طريق مقايسه سطح شادكامي، سلامت جسمي و رواني متأهلین و مجردین با ابعاد ديگر اين پژوهش كه سن و جنس است، با آزمون فرضيه هایي سنجيده مي شود. سایت تبيان( نقش ازدواج در سلامت روان جوانان).

2-1- ضرورت و اهمیت تحقیق

از بدو پيدايش انسان بر روي كره زمين، همواره زنان و مردان، با تشكيل كانوني به نام خانواده، عمري را در كنار يكديگر گذرانيده و فرزنداني در دامان پرمهر خويش پرورانده و از اين جهان رخت بر بسته اند.

طبيعي ترين شكل خانواده، همين است كه هيچ عاملي جز مرگ نتواند پيوند زناشويي را بگسلد و ميان زن و شوهر جدايي بيفكند.

كوشش مصلحان جامعه اين بوده است كه نظام خانواده، يك نظام مستحكم و پايداري باشد و هيچ عاملي نتواند اين كانون سعادت را متلاشي گرداند.دنياي امروز كه دنيايي مضطرب و پريشان است، علي رغم پيشرفت هاي حيرت انگيز علم و صنعت، در مسأله خانواده با مشكلات بزرگي روبه رو است.براي اين كه بتوانيم مشكلات زندگي خانوادگي را از جامعه خود ريشه كن كنيم و گامي در راه تداوم بخشيدن به كوشش مصلحان و رهبران اجتماعي برداريم، ابتدا بايد بدانيم كه خانواده چيست 

خانواده را از ديدگاه هاي مختلف مي توان تعريف كرد. كه پاره اي از آنها سطحي و پاره اي ديگر عمقي است.

پر واضح است كه هر چه ديدگاه ما عميق تر باشد، به شناختي كامل تر و قابل اعتماد تر رسيده ايم و هر چه شناخت ما از خانواده كامل تر و عميق تر باشد، بهتر مي توانيم به اين نهاد مقدس، رونق بخشيم و تزلزل و ناپايداري را از محيط آن دور سازيم.

در يك نگاه ظاهري متوجه مي شويم كه عناصر اصلي تشكيل دهنده خانواده، يك زن و يك مرد است كه مطابق آداب و رسوم اجتماعي خويش با يكديگر پيوند زناشويي بسته اند و بعد فرزند يا فرزنداني بر جمع آنها افزوده شده است. همسران نيز وسيله سكون و آرامش يكديگرند و اين، حتي به ايمان آنها هم بستگي ندارد، اگر چه ايمان، همچنان كه درجاهاي ديگر نقش مؤثري دارد. در اين جا نيز نقش دارد.

مي توان گفت: همان طوري كه انسان به آب و غذا نياز دارد و هنگامي كه رفع گرسنگي و تشنگي كرد، سكون وآرامش مي يابد، زنان و مردان نيز به يكديگر نياز دارند و هنگامي كه يكديگر را يافتند، آرامش پيدا مي كنند.

بدين ترتيب، رفع نياز جنسي يا عوامل ديگر، در تشكيل خانواده؛ اصل نيستند. اصل، اين است كه محيط پر ازصفاي خانواده، تجلي گاه مودت و رحمت زن و مرد نسبت به يكديگر و وسيله سكون و آرامش آنها باشد، و به همين جهت است كه اگر زن و مرد در انتخاب همسر، به اين اصل اساسي و مهم توجه نداشته باشند و حقيقتاً در صدد يافتن وسيله سكون و آرامش برنيايند و خانواده اي تشكيل ندهند كه تجلي گاه مودت و رحمت باشد، ناكام مي مانند و روي خوشبختي و آرامش را نمي بينند. 

با توجه به كليه مزايايي كه ازدواج در وجوه گوناگون شخصيت انسان دارد، و افزايش سن متوسط ازدواج و عدم تمايل بسياري از دختران و پسران جوان به ازدواج و تشكيل خانواده در ايران و نگراني همه صاحب نظران، اهميت و ضرورت انجام پژوهش هايي از اين دست برجسته مي شود، تا مسئولين، سازمان ها، مشاوران و خانواده ها بتوانند با طرح و تدوين برنامه هايي، جوانان را كه نبض پر طپش جامعه محسوب مي شوند براي ازدواجي روشن بينانه و سنجيده آماده و توانا سازند و به آنان ياري رسانند با آينده نگري و دورانديشي و جوشش و كوشش، با ازدواجي مناسب و به هنگام از طريق ارضاي اين نياز اساسي آرامش و صميميت را از عمق روح و جان در زندگي زناشويي تجربه كنند و در راه تعالي شخصيت خويش گام بردارند.

 از سوي ديگر هرچند به صورت نظري اثرات مثبت تأهل و پيامد هاي منفي تجرد، مورد تأييد ديدگاه ها و مكاتب مختلف است و در مورد آن زياد صحبت شده است، ولي با جستجوهايي كه به عمل آمده به رغم اهميت موضوع، پژوهش كمي به ويژه در ايران در اين زمينه و با ابعادي كه در اين طرح مطرح شده، صورت گرفته است. بنابراين نتايج اين طرح ميتواند از نوآوري و بداعت خاصي برخودار باشد و نه تنها زمينه پژوهشهاي محلي، ملي و بين فرهنگي را فراهم آورد، بلكه به سياست گذاري ها و برنامه ريزي هايي كاربردي براي ايجاد انگيزه ازدواج و تشكيل خانواده در جوانان منتهي شود، كه بر اهميت و ضرورت انجام اين پژوهش بيش از پيش صحه مي گذارد(سایت تبیان ).

با توجه به آنچه ذکر شد بر آن شدیم که به بررسی رابطه بین ازدواج و شادکامی در زنان و مردان مجرد و متاهل بپردازیم . عواملی که در این زمینه مورد نظر می باشد عبارت اند از:

 

3-1-  سوالات پژوهش

1.آیا بین  شادكامي در زنان و مردان تفاوت معنی داری وجود دارد ؟

2.آیا بین  شادكامي در زنان مجرد و زنان متاهل تفاوت معنی داری وجود دارد؟

3. آیا بین  شادكامي در مردان مجرد و مردان متاهل تفاوت معنی داری وجود دارد؟

4-1- هدف تحقیق

بررسی رابطه ی بین ازدواج و شادکامی دربین زنان و مردان مجرد و متاهل

5-1-  فرضیه هاي تحقیق

1.بین شادكامي در زنان و مردان تفاوت وجود دارد .

2. بین شادكامي در زنان مجرد و زنان متاهل تفاوت وجود دارد.

3. . بین شادكامي در مردان مجرد و مردان متاهل تفاوت وجود دارد.

6-1-  متغیر های تحقیق و تعاریف آنان

1-6-1-  متغیر مستقل

ازدواج

ازدواج عبارت از فرايند علاقمندي، كشش جسمی، جنسي، رواني و به دنبال آن فراهم سازي شرايط اقتصادي ، اجتماعي، علمي، شغلي، خانوادگي، شخصي دو جنس مخالف ( زن ومرد يا دختر و پسر) در جهت ايجاد يك زندگي مشترك توأم با تفاهم، محبت، پويايي، زايندگي، و هدفمند كه در راس آن بيشترين تأثيرات را مذهب و اعتقاد و دين دو طرف دارد.

2-6-1-  متغیر وابسته

شادکامی

شادكامي ، يك صفت شخصيتي فرضي مشخص ، با نشاط و سرزندگي ، مردم آميزي ، قابليت اعتماد و نظاير آن تعريف شده است همچنین نشاط، حالتی است که در آن، شخص، تمایل به تغییر مثبت دارد و به تعبیر دیگر، نشاط یعنی سرزندگی و آمادگی برای پیشرفت.در این آزمون شادکامی با آزمون شادکامی آکسفورد سنجیده شده است.

 

دسته بندی: کالاهای دیجیتال » رشته روانشناسی و مشاوره (آموزش_و_پژوهش)

تعداد مشاهده: 3907 مشاهده

فرمت فایل دانلودی:

فرمت فایل اصلی: doc

تعداد صفحات: 83

حجم فایل:211 کیلوبایت

 قیمت: 55,000 تومان
پس از پرداخت، لینک دانلود فایل برای شما نشان داده می شود.   پرداخت و دریافت فایل