پايان نامه بررسي تاثير ورزش يوگا بر سلامتي جسم و آرامش روح و روان

دسته بندي : کالاهای دیجیتال » رشته روانشناسی و مشاوره (آموزش_و_پژوهش)

این پروپوزال در قالب فرمت word قابل ویرایش ، آماده پرینت و ارائه به عنوان پروژه پایانی میباشد

 

اين پايان نامه فصل تجزيه و تحليل ندارد

فهرست

فصل 1 2

چكيده 3

مقدمه 3

فرضيه‌ها 4

فصل 2: مروري بر ادبيات پژوهش 5

چاكرا 6

سه كانال اصلي 8

مراحل هشتگانه چيست؟ 9

كالبدهاي سو‌گانه 11

1- كالبد فيزيكي يا پوشش خوراكي 11

2- كالبد اثيري (پرانيك) 11

فصل سوم 14

روش تحقیق در مطالعات کتابخانه ای 15

روش تحقیق 15

روش های جمع آوری اطلاعات (ابزار جمع آوری اطلاعات) 16

اصول نوشتن مطالب از لحاظ نگارش: 16

فصل 5 24

بررسي فرضيه ها هر كدام به طور جداگانه 25

پيشنهادات 30

نتيجه‌گيري 32

منابع 33

 

 

چكيده

هدف از اين تحقيق بررسي حركات ورزش يوگا بر سلامت بدن و روان و بهبود زندگي انسان ها مي‌باشد.

به دليل وابستگي متقابل جسم و ذهن ما نياز به راهي داريم كه اين تعادل و آرامش را به دست بياوريم و يكي از اين روشها يوگاست.

يوگا يعني: هماهنگ و يكي شدن افكار و كلمات و افعال و يا به تعبير ديگر شدن سر و قلب و دست.

مقدمه

امروزه در زندگي روزمره به تجربه مي‌بينيم كه سلامت كامل و حقيقي حيات بعد از دوران طفوليت به ندرت حفظ مي‌شود. به اين معني كه ما بدون اينكه خود، آگاه باشيم تضمين سلامتي خود را به خطر مي‌اندازيم. ما اوقات گرانبهايي را دور از اشعه گرانبخش آفتاب با نشستن اجباري در گوشه‌اي مي‌گذرانيم. با خوردن سريع و نجويده‌ي غذاهاي طبخ شده بدون اينكه فرصت كافي براي استراحت داشته باشيم و بدون اينكه عضلات را براي مدتي آزادانه رها كنيم عدم استنشاق هواي تازه، و عدم استفاده از مواد غذايي طبيعي همه و همه مواردي هستند كه براي حفظ سلامتي مضرند. حتي در صورتي كه بدن با ايجاد درد اظهار شكايت مي‌كند با خوردن مسكن‌ها اين علامت‌هاي مهم بدن را خاموش مي‌كنيم در حالي كه شايد همين درد پيش‌آگاهي اين باشد كه زيان غيرقابل جبراني در هر كدام از اعضا درحال وقوع است يا گاه با هماهنگ نگه داشتن كليه سيستم بدن قادر است سلامت بدن را تضمين كند. شخص بعد از چند سال پس از ناخوشي‌هاي مانند استرس، خستگي، افزايش فشارخون‌هاي عصبي، بي‌خوابي، دردهاي رماتيسمي و غيره قادر است سلامتي را مجدداً بدست آورد. بسياري از بيماري‌هايي كه ما از آن رنج مي‌بريم در اثر عدم استفاده طولاني و يا استفاده نابه جا از سيستم‌هاي حياتي بدن است. امروزه ورزش يكي از اصول مدافع سلامتي مي‌باشد ولي يوگا سيستمي بي‌همتاست.

يوگا علم كهن با پشتوانه فلسفي داراي جنبه‌هاي كاربردي فراوان و قابليت‌هاي بسيار است. چنان كه تطابق با زندگي امروزي بوده و قابل استفاده مي‌باشد.

يوگا لغت سانسكريت است. واژه يوگاه (Yoga) از فعل (يوگج) مشق شده كه به معني اتحاد و يگانگي است. يوگا همچنين به معناي تعادل و هماهنگي جسم و ذهن و روان است. حركات يوگا داراي اهميت وي‍ژه‌اند و طبق قواعد و اصول خاصي طراحي شده‌اند.

حركات يوگا هماهنگي بين عمل تنفس و بدن را انجام مي‌دهند بنابراين تمركز و آگاهي را بر جسم و ذهن به وجود مياورند. ريشه تمامي حركات آن الهام گرفته از طبيعت و حيوانات است. تمركز در يوگا نقش اساسي دارد و تكنيك‌هاي مختلف در آن بر اساس دو اصل مهم آگاهي و تنفس انجام مي‌شود.

تجارب شخصي و علمي  يوگا نشان داده است كه سيستم ذهن و مغز بر بدن اثر مستقيم دارد. زمانيكه ذهن حساس باشد حساسيت آن بر سيستم گوارشي و گردش خون اثر مي‌گذارد. و يك سيل ناآرام كننده را به وجود مي‌آورد كه از ديدگاه بسيار با اهميت تلقي مي‌گردد. زيرا اين نا آرامي بر اعضاي بدن قلب و روان اثر مي‌گذارد.

در انجام يوگا فعاليت اعصاب پاراسمپانيك بيشتر و سمپانيك كمتر مي‌شود در نتيجه آرامش دو فرد افزايش مي‌يابد. در يوگا از نظر فيزيكي تكنيك‌هاي مختلف بر جسم و ذهن تاثيرات متفاوتي را دارا هستند. همين امر حوزه وسيعي در پيشگيري و درمان بيماري‌ها را براي آن ممكن مي‌سازد.

لحظه‌اي كه آگاهي در قسمت‌هاي مختلف بدن افزايش مي‌يابد نه تنها آرامش فيزيكي اغوا مي‌شود. بلكه تمام راه‌هاي عبور اعصاب به مغز باز مي‌گردد. هر دوي اين‌ها اعمال فيزيكي را شكل مي‌دهند. همچنين با اطلاعاتي كه خارج به ذهن مي‌رسد در رابطه‌اند. 

 

فرضيه‌ها

1- ورزش يوگا بر نماز خواندن تاثير مثبتي دارد.

    ورزش يوگا بر نماز خواندن تاثير مثبتي ندارد.

 

2- ورزش يوگا بر كنترل چاقي تاثير دارد.

    ورزش يوگا بر كنترل چاقي تاثير ندارد.

 

3- ورزش يوگا بر استرس تاثير دارد.

    ورزش يوگا بر استرس تاثير ندارد.

 

4- ورزش يوگا بر سلامتي كودكان تاثير دارد.

    ورزش يوگا بر سلامتي كودكان تاثير ندارد.

 

كالبدهاي سو‌گانه

اكثر ما اين سوال را داريم كه بدن ما داراي روح است يا نه؟ اما در يوگا با قاطعيت مي‌گويد (من روحي هستم داراي بدن) «فلسفه يوگا» «بدن» را به عنوان وسيله‌اي در اختيار روح براي سفر به روشنگري مي‌پندارد و در مورد سه بدن سخن مي‌گويد. كه هر يك از آنها از بدن قبلي ظريفتر مي‌باشد.

1- كالبد فيزيكي يا پوشش خوراكي: اين بدن متراكم، مشهود، متولد شده، رشد مي‌كند، تغيير مي‌يابد، فرسوده شده و سپس از ميان ميرود و اجزاء آن به زمين باز مي‌گردد. يوگي به كالبد فيزيكي توجه دارد ولي هدف آن كنترل هوشيارانه «ذهن روي كالبد فيزيكي» مي‌باشد. سپس هر دوي آنها مي‌توانند براي فعاليت‌هاي معنوي والاتري به كار گرفته شوند. كالبد فيزيكي از يك لايه با ارتعاشات شناخته شده، كه به عنوان پوشش خوراكي از آن ياد مي‌شود.

2- كالبد اثيري (پرانيك)

هر موجود زنده‌اي داراي كالبد اثيري است كه اين كالبد از طريق رشته باريكي كه جريان حيات در طول آن عبو مي‌كند به كالبد فيزيكي متصل مي‌شود. وقتي اين ريسمان زرين پاره شود، كالبد اثيري جدا شده و بدن مي‌ميرد. اين كالبد از سه لايه تشكيل شده است:

الف: پوشش پرانيك، كه از پوشش خوراكي لطيف‌تر مي‌باشد وليكن شكل آنها يكسان است. پوشش پرانيك از 72000 نادي يا مجراي اثيري تشكيل كه پرانا يا انرژي حياتي در آن جريان دارد. ما حواسي همچون گرما، سرما، گرسنگي، تشنگي را در اين لايه تجربه مي‌كنيم.

نادي: به معابر يا كانال‌هاي بسيار ظريفي گفته مي‌شود كه كارش انتقال جريان انرژي (پرانا) مي‌باشد.

 

منابع

كتاب يوگا تعليم و تربيت كودكان و نوجوانان. سواحي نيرانجاناندا برگردان جلال موسوي.

منبع www.aftab.ir

نخستين گام در يوگا، تاليف دكتر عباس روح بخش انتشارات كتاب‌سرا 

هنر وانهادگي، سواحي سانياناندا، جلال موسوي شب نشر فراوان 1384

كتاب جامع اولين جشنواره جامع ورزش يوگا

بيست و پنجمين عنوان از مجموعه كتاب‌هاي جامع رسانه تخصصي

مهارت كنترل استرس، مهدي فتحي، سوسه پژوهشي فرهنگي بهداشت حسيني نژاد

استرس را به زانو درآوريم. ليونل كودرون. ترجمه ف. صالحي، طلايه 1381 (سعدي) 

 

دسته بندی: کالاهای دیجیتال » رشته روانشناسی و مشاوره (آموزش_و_پژوهش)

تعداد مشاهده: 3775 مشاهده

فرمت فایل دانلودی:

فرمت فایل اصلی: doc

تعداد صفحات: 33

حجم فایل:74 کیلوبایت

 قیمت: 55,000 تومان
پس از پرداخت، لینک دانلود فایل برای شما نشان داده می شود.   پرداخت و دریافت فایل