پايان نامه بررسي ميزان اضطراب امتحان دانشجويان بومی و غیربومی
دسته بندي :
کالاهای دیجیتال »
رشته روانشناسی و مشاوره (آموزش_و_پژوهش)
این فایل در قالب فرمت Power Point قابل ویرایش ، آماده پرینت و ارائه به عنوان پروژه پایانی میباشد
چكيده :
اين پژوهش به منظور بررسي و مقايسه ميزان اضطراب دانشجويان پسر بومی و غیربومی و در ايام امتحانات صورت گرفته است. پژوهش در سطح دانشگاه تبريز انجام گرفت.
بعد از انتخاب نمونه لازم به منظور جمعآوري دادهها از مقياس زونگ استفاده شد.
براي تحليل دادههاي جمعآوري شده آزمون t استفاده شده .T محاسبه شده در سطح 001/0 معنيدار است كه فرضيه H1 مورد تأييد قرار گرفت. به عبارت ديگر بين ميزان اضطراب دانشجويان بومی و غیربومی در ايام امتحانات تفاوت وجود دارد و اين تفاوت از لحاظ آماري معنيدار است و به اين ترتيب فرضيه پيشنهادي پژوهش مورد تأييد قرار گرفت.
فهرست مطالب
فصل اول : کليات پژوهش
مقدمه
بيان مسئله
اهميت و ضرورت پژوهش
اهداف پژوهش
فرضيههاي پژوهش
تعريف متغيرها
فصل دوم : پايههاي نظري و پيشنة تحقيق
مقدمه
اضطراب
علائم اضطراب
بيماريهاي كه در اثر اضطراب ايجاد مي شوند.
رويكردهاي نظري به اضطراب
اضطراب امتحان
پيشينه تحقيقات
فصل سوم : روش تحقيق
مقدمه
عنوان
جامعه آماري
نمونه آماري
شيوه اجراي تحقيق
روشهاي آماري
فصل چهارم : يافتههاي پژوهشي
مقدمه
يافتههاي توصيفي
يافتههاي استنباطي
فصل پنجم : بحث و نتيجهگيري
مقدمه
بحث و نتيجهگيري
پيشنهادهاي كاربردي
پيشنهادهاي پژوهشي
محدوديتهاي پژوهش
منابع و ضمائم
مقدمه :
قرن حاضر قرن فنآوري، قرن اضطراب و قرن پيچيدگيهاست كه هر كدام انسان را مخاصره كردهاند. در ميان اين گرداب، آن چه از انسان امروزي انتظار ميرود دانش آموزي و كنار آمدن با پيچيدگيهاي دنياست. اين پيچيدگي، انسان امروزي را بر آن داشته تا با آن كنار آيد و براي كنار آمدن بر اين وضع، از مكانيزم تعادل حياتي سود ميجويد. انسان مجموعهاي از هيجانات است كه براي مقابله با اين پيچيدگي با آنها توسل ميجويد. در اين ميان اضطراب مشهود و بارز است. همه ما از معناي واژه اضطراب و چگونگي احساسمان در زماني كه ميگوييم مضطربيم، تصور كلي داريم. ما ميتوانيم تا حدي در مورد تجربه دروني مرتبط با چنين احساسهايي هم داستان باشيم. جدا از نظريهپردازيهاي كه در مورد اضطراب شده، اضطراب نقش يك علامت خطر را مبني بر اين كه جريان بر وقف مراد نيست براي فرد ايفا مي كند. در اين تلاطم قرن، نقش انسان بر كسب دانش رقم زده است. انسان دانش را كسب كرده و به پيش ميرود و هرچه ميآموزد در انبار ذهن خويش آنها را اندوزش ميكند.
انسان در عصر پراضطراب به پيش ميرود و علم ميآموزد ولي ارتباط مخزن اندوزش ذهني وي با اين هيجانات، او را با مشكلات عديدهاي مواجه ساخته است. ارتباط بين هيجانات و حافظه بسيار پيچيده است؛ زيرا اين دو در بسياري از زمينهها با يكديگر روابط متقابل دارند( خداپناهي، 1376).
به هر حال اضطراب به منزله بخشي از زندگي هر انسان، در همه افراد در حد اعتدال آميز وجود دارد و در اين حد به عنوان يك پاسخ سازش يافته تلقي ميشود، به گونهاي كه ميتوان گفت اگر اضطراب نبود همه ما پشت ميزهايمان به خواب ميرفتيم، يا فقدان اضطراب ممكن است ما را مشكلات و خطرات قابل ملاحظهاي مواجه كند( دادستان، 1376). ولي با اين حال اضطراب ميتواند عملكرد شناختي را مختل سازد و بايستي اين پديده را در موسسات آموزشي مد نظر قرار داد. عملكرد يك دانش آموز در جلسه امتحان تحت تأثير اضطراب قرار ميگيرد، اين امر نبايد سبب شود فكر كنند يادگيري صورت نگرفته است، اين دانش آموز ممكن است، جواب سوالها را به خوبي ياد گرفته باشد، اما اضطراب او باعث ناتوانياش در دادن جواب كامل سوال گردد( سيف، 1379).
اگر موقعيتي فراهم شود تا افراد در سطح بهينه هيجاني به آموزش بپردازند در اين صورت اضطراب نه به عنوان عامل مختل، بلكه به عنوان ياري رسان در يادگيري ايفاي نقش ميكند. همه ميدانند كه در پايينترين سطح هيجاني، انسان دچار كسالت و خوابآلودگي ميشود و در بالاترين سطوح هيجاني، فرد دچار آشفتگي رواني ميشود، ولي با اين حال در سطح بهينه هيجاني، فرد به بهترين عملكرد دست مييابد. سطح پايين انگيختگي با محروميت حسي ارتباط دارد و انگيختگي زياد به احساس استرس فشار و ناكامي ميانجامد و در سطح بهينه انگيختگي، عملكرد به بهترين شكل بروز ميكند( مارشال ريو ، 1376).
اضطراب به عنوان يك انگيختگي هيجاني در نظر گرفته ميشود و در دهههاي اخير در پرداخت به اضطراب متخصصان باليني و آموزشي، يكي از نشانههاي حاصل از اضطرابي سطح بالا را افت تحصيلي ناميدهاند و از آن به بعد تحقيقاتي در اين زمينه انجام گرفته است و افرادي چون دارك 1989، و بسياري كسان ديگر، در اين زمينه دست به تحقيق زدهاندو تأثير اضطراب بر هوش، حافظه، پيشرفت تحصيلي، عزت نفس و ... را مورد توجه قرار دادهاند.
اهميت و ضرورت مسئله
جامعه امروز با يك تغيير سريع به جلو ميرود و عدم انطباق با تغييرات آن، موجب عدم سازگاري انسانها ميشود. براي انطباق دادن خود با محيط، بايد هم محيط و هم خود شناخته شود. احتياجات و نيازهاي افراد به دقت مورد كنكاش قرار گيرند، اگر اين تحولات را وارد جريان دانش كنيم بايد آموزشگاه، مدرسه و دانشگاه اين تغييرات را در نظر بگيرند. يكي از موضوعاتي كه امروزه در روانشناسي به طور گسترده مطالعه ميشود، نقش هيجانات و عواطف است. اضطراب ميتواند عملكرد فرد را به شدت تحت تأثير قرار دهد. بنابراين درك اضطراب، روند و تأثيرات آن ضروري است.
بايستي گفته شود، كه اضطراب در بين انسانها وجود دارد، هر موجود با هوشي، اضطرابدارد، ميتوان گفت كه اضطراب يك حالت طبيعي بدن است، انواع متعدد مسائل زندگي فردي، اجتماعي و جسماني ايجاب ميكند كه به طور دايم از خود سازگاري نشان دهيم، غير از اضطراب چه چيزي ما را بر جلو بر ميدارد و هر انساني كه فكر ميكند داراي سهمي از اضطراب است و به طور كلي ميتوان گفت 10 درصد اضطرابها براي يك انسان عادي، ضرورت دارند اما متاسفانه اين درصد هميشه پايين نيست(گنجي، 1376). به هر حال، انسانها داراي سهمي از اضطراب هستند كه از پائينترين حد تا بالاترين حد گسترده شده است. به همين خاطر نياز است تا به اهميت و گستردگي مسئله پرداخت شود.
با شروع فصل امتحان باز هم شاهد سردرد، تهوع، دل درد و ... ناشي از استرس فراگير امتحاني، ميان دانش آموزان و دانشجويان هستيم. استرسي كه هر ساله با شروع فصل امتحانات، حتي جامعهشناسان، روانشناسان و كارشناسان مسايل آموزشي و تربيتي را هم به تحليل، هشدار و ارايه راهكارها وا ميدارد. پس ضرورت دارد تحقيقاتي در زمينه اضطراب و به خصوص اضطراب امتحان صورت پذيرد. دراين پژوهش نيز سعي شده است تا ميزان اضطراب دانشجويان بومی و غیربومی از امتحانات با هم مقايسه شود. اين پژوهش بر آن است تا به اين سوال پاسخ دهد كه آيا ميزان اضطراب اضطراب دانشجويان بومی و غیربومی در ايام امتحانات تفاوت دارد و آيا اين تفاوت معنيدار است.
اهداف پژوهش
آيا بين ميزان اضطراب دانشجويان امتحان دانشجویان بومی و غیربومی تفاوت
وجود دارد.
فرضيههاي پژوهش
بين ميزان اضطراب امتحان دانشجويان بومی و غیر بومی تفاوت
وجود دارد.
تعريف متغيرها
تعريف مفهومي اضطراب
اكثر نظريهپردازان با نظر لنگ مبني بر آن اضطراب يك سازه فرضي است موافقند. به اين ترتيب اضطراب مفروضهاي است كه موجوديت فيزيكي ندارد، اما ميتواند در تهمين پديدههاي قابل مشاهده سودمند باشد. ميتوان اضطراب را بر حسب افكاري مانند اينكه «من ميترسم»، يا احساسهاي جسمي، از جمله افزايش ضربان قلب، تعريق و تنش و يا بر اساس رفتارهاي مثل اجتناب از موقعيت يا گريختن تفسير كرد(انرايت و پاول ، 1378).
تعريف مفهومي اضطراب امتحان
اضطراب امتحان نوعي خود اشتغالي ذهني است كه با خود كم انگاري و ترديد درباره تواناييهاي خود بروز پيدا كرده و اكثراً به ارزيابي شناختي منفي، عدم تمركز حواس، واكنشهاي جسماني نامطلوب و افت عملكرد تحصيلي منجر
ميگردد( ساراسون و ديديوسون).
تعريف عملياتي اضطراب
در اين پژوهش اضطراب به عنوان مفهومي در نظر گرفته شده است كه به وسيله آزمون اضطراب زونگ سنجيده ميشود. در اين ارتباط سطوح اضطراب با موارد ذيل مشخص ميشود.