پايان نامه بررسي كمال گرايي والدين با عزت نفس، جرأت ورزي و خودكارآمدي فرزندان در بين دانش آموزان
دسته بندي :
کالاهای دیجیتال »
رشته روانشناسی و مشاوره (آموزش_و_پژوهش)
چکیده:
هدف از اين تحقيق بررسي رابطه كمالگرايي والدين با عزتنفس، جرأت ورزي و خودكارآمدي فرزندان آنها در بين دانشآموزان دختر دبيرستانهاي منطقه ۷ آموزش و پرورش شهر تهران در سال تحصيلي ۸۶- ۸۵ است. بدين منظور تعداد ۱۳۰ نفر از دانشآموزان دختر مقطع متوسطه منطقه ۷ آموزش و پرورش شهر تهران به شيوه نمونه گيري خوشهاي انتخاب شدند. نوع پژوهش توصيفي از نوع همبستگي بود. ابزار مورد استفاده مقياس كمالگرايي اهواز، آزمون عزتنفس كوپر اسميت، آزمون جرأتورزي گمبريل و ريچي و مقياس خودكارآمدي عمومي بود. به منظور تجزيه و تحليل دادهها از ضريب همبستگي پيرسون استفاده شد. نتايج نشان داد كه بين كمالگرايي والدين و عزتنفس، جرأتورزي و خودكارآمدي فرزندان همبستگي منفي معناداري وجود دارد. همچنين نتايج نشان داد كه بين كمالگرايي مادران و عزتنفس، جرأتورزي و خودكارآمدي فرزندان همبستگي قويتري وجود دارد.
مقدمه:
بيترديد كمال گرايي يكي از ويژگيهاي شخصيتي ميباشد كه ميتواند هم سازنده، مفيد و مثبت باشد و هم نوروتيك و كژ كنش. نيروي انگيزشي هر فرد به سوي رشد و خود شكوفايي است. همه افراد نياز دارند كه تواناييهاي بالقوه خود را تا بالاترين اندازه ممكن شكوفا كنند و به رشدي فراتر از رشد كنوني خود دست يابند. گرايش طبيعي افراد حركت از مسير تحقق تواناييهاي بالقوه خودش است، هرچند ممكن است در اين راه با برخي موانع محيطي و اجتماعي رو به رو شوند. البته رسيدن به كمال و شكوفا ساختن استعدادها و تواناييهاي نهفته و بالقوه فرد به خودي خود بسيار ارزشمند است و در اين وادي كمالگرايي امري مثبت و پسنديده است ولي آنچه كه به آن اشاره شده است جنبه افراطي يا منفي كمالگرايي است.
كلي اينك(۱۹۹۸) كمالگرايي را اعتقاد فرد به كامل بودن و احساس اضطراب و فشار رواني بالا و ترس از اين كه نتواند مطابق انتظارات خود زندگي كند، تعريف ميكند. طبق نظريت (۱۹۸۴) كمالگرايي يك پديده ناتوان كننده شايع است و كمالگرايان به حالات عاطفي منفي مثل احساس گناه، احساس شكست، عزتنفس پايين و مسامحهكاري حساس هستند.
اغلب نظريهها بر اين باورند كه عزتنفس ويژگي ديرپاي شخصيت است و به برخي سطوح كلي و فرضي خود ارزيابي و حرمت نفس اشاره دارد. به بيان ديگر دركي است كه فرد از خود دارد، ولي اين درك باداوريهاي ارزشي همراه است و در برگيرندهي ميزاني از حرمت نفس و خويشتنپذيري ميباشد (اسلامي نسب، ۱۳۷۳). برخي از محققين رابطه عزتنفس و خويشتن را ناشي از مقايسههاي اجتماعي ميدانند، بدين معنا كه جنبههايي از خويشتن از راه مقايسه خود با اشخاص مهم ديگر براي شخص شكل ميگيرد. به اعتقاد اين پژوهشگران، خودآرماني كه رابطه نزديكي با كمالگرايي دارد ميتواند نتيجه مقايسه اجتماعي با افراد باشد. اين مفهوم با كمالگرايي ديگر مدار در نظريه هيويت و همكاران (۱۹۹۱) همپوشاني دارد. ميسيلدين (۱۹۶۳) نيز مشاهده كرد كه عزتنفس پايين و ناخشنودي از خود از عناصر كليدي كمالگرايي هستند.
دبیرستان-2
فهرست مطالب دانلود پایان نامه بررسی رابطه كمال گرايی والدين با عزتنفس، جرأتورزی و خودكارآمدی فرزندان آنها در بين دانش آموزان دختر دبيرستانهاي منطقه ۷ آموزش و پرورش شهر تهران در سال تحصيلی ۸۶- ۸۵:
فصل اول: كليات پژوهش
مقدمه
بيان مسأله
اهميت و ضرورت مسأله
اهداف پژوهش
فرضيههاي پژوهش
متغیرهاي پژوهش
تعاريف نظري و عملياتي
فصل دوم: گستره نظری مسأله مورد بررسی و پژوهشهای مربوط به آن
كمالگرايي
نظريههاي كمالگرايي
كمالگرايي از ديدگاه اسلام
انواع كمالگرايي
ابعاد كمالگرايي
ويژگي افراد كمالگرا
كمالگرايي والدين
عزتنفس
اهميت عزتنفس
علل پيدايش عزتنفس
جرأتورزي
ويژگيهاي شخصيتي جرأت ورزانه
خودكارآمدي
مؤلفههاي خودكارآمدي
منابع خودكارآمدي
مروري بر پژوهشهاي انجام شده
فصل سوم: روش پژوهش
طرح پژوهش
جامعه آماري
نمونه آماري
روش نمونهگيري
ابزارهاي اندازهگيري
مقياس كمالگرايي اهواز
پايايي مقياس كمالگرايي اهواز
اعتبار مقياس كمالگرايي اهواز
شيوه نمرهگذاري مقياس كمالگرايي اهواز
آزمون عزتنفس كوپر اسميت
اعتبار آزمون عزتنفس كوپر اسميت
پايايي آزمون عزتنفس كوپر اسميت
شيوه نمرهگذاري آزمون عزتنفس كوپر اسميت
پرسشنامه جرأتورزي گمبريل وريچي
پايايي پرسشنامه جرأتورزي گمبريل وريچي
اعتبار پرسشنامه جرأتورزي گمبريل وريچي
شيوه نمرهگذاري پرسشنامه جرأتورزي گمبريل وريچي
مقياس خودكارآمدي عمومي
پايايي مقياس خودكارآمدي عمومي
اعتبار مقياس خودكارآمدي عمومي
شيوه نمرهگذاري مقياس خودكارآمدي عمومي
روند اجراء و جمعآوري اطلاعات
روشهاي آماري در تحليل دادهها
فصل چهارم: تجزيه و تحليل دادههای آماری
دادههاي توصيفي پژوهش
ارزيابي فرضيههاي پژوهش
فصل پنجم: بحث و نتيجهگيری
خلاصه و نتيجهگيري
بحث و جمعبندي
محدوديتهاي تحقيق
پيشنهادها
فهرست منابع فارسي
فهرست منابع انگليسي
پيوستها
اهميت و ضرورت مسأله:
اكثر ما دوست داريم كارمان را عالي و بدون نقص و در حد تمام و كمال انجام دهيم و اگر مرتكب كوچكترين اشتباهي شويم دچار يأس و نااميدي شده و كار را رها ميكنيم و زبان به خود سرزنشگري و خود انتقادگري و ارزيابي منفي از خود ميگشاييم. امروز موانع فراواني در فرايندهاي روانشناختي بهنجار افراد وجود دارد كه هر كدام ميتواند مشكلاتي را در روند پيشرفت آنها به وجود آورند. كمالگرايي را ميتوان يكي از اين موانع در نظر گرفت. كمالگرايي به عنوان يك مفهوم روانشناختي، در واقع يك سازه شخصيتي همواره در محاق فراموشي است.
با نظر اجمالي و از منظري روانشناختي، مشاهده ميشود كه متأسفانه در جامعه ما دو وجه مثبت و منفي كمالگرايي به گونهاي در هم تنيده شده كه تمايز آن دو دشوار است. ما در جامعهمان كمتر خانوادهاي مييابيم كه به دليل اشتباه كوچكي كه فرزندش مرتكب شده، زبان به انتقاد از وي نگشايد و يا با سپردن مسئوليت به او بدون توجه به توانمنديهايش انتظار دارند كه وي از عهده آن مسئوليتها كاملاً برآيد. اگر به درد دل خانوادهها درباره وضعيت تحصيلي فرزندانشان گوش دهيم بيشتر از اين كه فرزندانشان نتوانستهاند نمره بيست بگيرند شكايت ميكنند.
گاهي اوقات همين حساسيت و توجه بيش از حد والدين نسبت به عملكرد تحصيلي يا توقعات بالاي آنها ميتواند بر برخي عوامل شخصيتي و روانشناختي فرزندان آنها ( از جمله عزتنفس، جرأتورزي و خودكارآمدي) اثر بگذارد.
در كشور ما آن چنان كه شايسته است به كمالگرايي پرداخته نشده و شمار پژوهشها و بررسيهاي انجام شده در اين زمينه محدود است. از آنجايي كه اين ويژگي با تمام دشواريهايي كه براي افراد به وجود ميآورد در جامعه كنوني روز به روز در حال رشد و گسترش است و با توجه به اهميت نقش والدين، محقق در اين پژوهش به بررسي رابطه كمالگرايي والدين با عزتنفس، جرأتورزي و خودكارآمدي فرزندانشان پرداخته است كه با حصول نتايج ميتوان الگوهاي مناسب تربيتي و روابط سالم با فرزندان را معرفي و پيشنهاد نمود.
اهداف پژوهش:
هدف كلي: هدف كلي پژوهش حاضر بررسي رابطه كمالگرايي والدين با عزتنفس، جرأتورزي و خودكارآمدي فرزندان ميباشد.
اهداف جزئي: هدفهاي جزئي پژوهش عبارتند از:
- شناسايي و ارزيابي كمالگرايي والدين
- شناسايي و ارزيابي عزتنفس، جرأتورزي و خودكارآمدي فرزندان
فرضيههاي پژوهش:
1- بين كمالگرايي والدين و عزتنفس فرزندان رابطه وجود دارد
1-1) بين كمالگرايي پدران و عزتنفس فرزندان رابطه وجود دارد
2-1) بين كمالگرايي مادران و عزتنفس فرزندان رابطه وجود دارد
2- بين كمالگرايي والدين و جرأتورزي فرزندان رابطه وجود دارد
1-2) بين كمالگرايي پدران و جرأتورزي فرزندان رابطه وجود دارد
2-2) بين كمالگرايي مادران و جرأتورزي فرزندان رابطه وجود دارد
3- بين كمالگرايي والدين و خودكارآمدي فرزندان رابطه وجود دارد
1-3) بين كمالگرايي پدران و خودكارآمدي فرزندان رابطه وجود دارد
2-3) بين كمالگرايي مادران و خودكارآمدي فرزندان رابطه وجود دارد
متغيرهاي پژوهش:
در اين تحقيق متغيرهاي زير به كار ميروند:
متغير پيش بين: متغير مستقل (پيشبين) هر متغيري است كه به منظور تعيين اين مطلب كه آيا در رفتار نفوذ ميكند يا نه مورد پژوهش قرار ميگيرد. در پژوهشهاي تجربي، متغير مستقل، متغيري است كه به وسيله آزمايشگر و به منظور تعيين رابطه آن با پديده مورد مشاهده، دستكاري، كنترل يا انتخاب ميشود. در پژوهشهاي غيرتجربي و همبستگي كه امكان دستكاري آن وجود ندارد متغير مستقل (پيشبين) متغيري است كه فرض ميشود قبلاً دستكاري شده است (هومن، 1380)
در اين پژوهش كمالگرايي والدين متغير پيشبين است.
متغير ملاك: متغير وابسته (ملاك) متغيري است كه به منظور تعيين اثر متغير مستقل مشاهده و اندازهگيري ميشود. متغير وابسته معمولاً جنبهاي از رفتار است كه به خوبي تعريف ميشود و آزمايشگر آن را اندازه ميگيرد. (هومن، 1380).
در اين پژوهش (با توجه به اين كه پژوهش از نوع همبستگي ميباشد)، عزتنفس، جرأت ورزي و خودكارآمدي دانشآموزان به عنوان متغيرهاي ملاك هستند.
تعاريف نظري و تعاريف عملياتي:
تعاريف نظري:
كمالگرايي: كمالگرايي عبارت است از گرايش فرد به داشتن مجموعهاي از معيارهاي بالاي افراطي و اهداف بلندپروازانه و جاهطلبانه و تلاش افراطي براي رسيدن به اين اهداف و معيارهاي بسيار بالا براي عملكرد همراه با خود ارزشيابيهاي انتقادي و افراطي و عدم اعتماد به نفس